Zawał serca – objawy, jak rozpoznać zawał
Zawał serca, a właściwie mięśnia sercowego, to martwica mięśnia sercowego spowodowana jego niedokrwieniem. Dochodzi do niego, kiedy płytka miażdżycowa ulegnie nagłemu oderwaniu całkowicie blokując przepływ krwi w tętnicy wieńcowej. Jest to postać choroby niedokrwiennej serca, która stanowi obecnie jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Według statystyk, rocznie z powodu zawału umiera 100 tysięcy Polaków – w tym najwięcej mężczyzn. Z powodu chorób układu krążenia umiera już dwukrotnie więcej obywateli Europy niż na choroby nowotworowe!
Najczęściej pierwszym objawem zawału jest ostry ból w klatce piersiowej, któremu towarzyszy duszność, bladość, wystąpienie zimnych potów czy kołatanie serca. Pojawić mogą się również nudności, omdlenia czy ból brzucha. Charakterystyczny jest również promieniujący ku lewemu barkowi i ręce ból oraz silne uczucie niepokoju.
Lekarze przestrzegają jednak, że nie każdy zawał przebiega w ten sposób. Może się zdarzyć, że człowiek nie będzie świadomy przebytego zawału! Specjaliści określają to jako “niemy zawał serca”. Zazwyczaj diagnozę słyszą pacjenci podczas badania EKG, kiedy ujawnione zostają blizny na mięśniu sercowym.
Pierwsza pomoc w przypadku zawału serca
Jeśli spotkamy się u kogoś z wymienionymi wyżej objawami powinniśmy niezwłocznie:
- zatelefonować pod numer alarmowy – 112 lub 999;
- ułożyć chorego w pozycji półsiedzącej – objawy nasilają się podczas leżenia;
- jeśli chory nie jest uczulony, podać tabletkę z kwasem acetylosalicylowym (czyli popularną aspirynę) w dawce 150-325 mg, ponieważ rozrzedza ona krew;
- jeśli chory znajduje się w zamkniętym pomieszczeniu należy otworzyć okno w celu zapewnienia mu dostępu do świeżego powietrza;
- pozostać z chorym i uspokajać go.
Więcej informacji na ten temat można znaleźć pod adresem
https://dietadlaserca.pl/artykuly/styl_zycia/pierwsza-pomoc-przy-zawale-serca/
Czynniki ryzyka w przypadku zawału serca
Zawał jest wynikiem rozwijającej się choroby wieńcowej, czyli choroby niedokrwiennej serca, która rozwija się przez miażdżycę naczyń. Oznacza to odkładanie się cząsteczek cholesterolu na ściankach naczyń. Czynnikami ryzyka wystąpienia tego stanu jest niehigieniczny tryb życia, na który składa się palenie tytoniu, spożywaniu dużych ilości alkoholu, nieodpowiednia dieta oraz siedzący tryb życia.
Profilaktyka zawału serca
Należy zwrócić uwagę, że większość z wymienionych czynników ryzyka możemy modyfikować, aby skutecznie zapobiegać chorobie niedokrwiennym serca. Profilaktyka opiera się na zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie. Powinna ona opierać się na wielonienasyconych kwasach tłuszczowych, które znajdziemy przede wszystkim w tłuszczach roślinnych. Ponadto, zrezygnować należy z palenia papierosów oraz spożywania alkoholu. Ważnym elementem prewencji chorób naczyniowych jest również codzienna dawka ruchu.