Od lat powojennych tradycją w wielu domach było pieczenie chleba w sobotę. Gospodyni przygotowywała sporą ilość ciasta, w zależności od rozmiaru rodziny tak, aby chleba wystarczyło dla wszystkich domowników na cały tydzień.
Kuchnia kaflowa z piecem na drewno
Domowy chleb wypiekany był najczęściej w piecu opalanym drewnem, który był elementem kuchni kaflowej. Kuchnia taka spełniała kilka ważnych zadań w każdym domu. Do tych zadań należały między innymi:
- ogrzewanie,
- gotowanie,
- pieczenie w specjalnej komorze przeznaczonej do wypieku chleba i ciast.
Składniki
Podstawowymi składnikami chleba były:
- mąka,
- woda,
- zakwas.
Z tych prostych składników wypiekano chleb w różnych formach i z różnego rodzaju mąki. Chleby z mąki pszennej dawały się formować w rękach bez konieczności stosowania formy, natomiast chleby żytnie pieczone były w foremkach z uwagi na konsystencję ciasta. Ciasto na bazie mąki żytniej miało zazwyczaj lejącą formę i musiało być pieczone w najczęściej prostokątnych formach.
Pieczenie chleba w piekarniku
Aktualnie bardzo trudno o dostęp do pieca opalanego drewnem dlatego coraz częściej mieszkańcy miast decydują się na pieczenie własnego chleba w piekarniku elektrycznym. Takie rozwiązanie nie oddaje oczywiście w pełni smaku, zapachu i wyglądu chleba pieczonego tradycyjną metodą, jednak z pewnością jest dobrą alternatywą. Chleby wypiekane w domowych piekarnikach elektrycznych także potrafią świetnie wyglądać i smakować.
Piec chlebowy opalany drewnem
Ciekawym rozwiązaniem jest piec chlebowy z prefabrykatów lub cegieł szamotowych. Obecnie można kupić takie piece nawet w sieci z transportem pod wskazany adres.
Piece na drewno występują w różnych rozmiarach, mogą być stosowane wewnątrz i na zewnątrz co czyni je bardzo uniwersalnymi konstrukcjami. Na dodatkową uwagę zasługuje fakt iż w takim piecu można także wypiekać oryginalną włoską pizzę!
Ile czasu piec chleb w piekarniku elektrycznym
Chleb średniej wielkości powinien być pieczony przez około 30 minut. W momencie gdy skórka staje się zarumieniona i twarda – nasz bochenek jest gotowy.
Tradycyjny wypiek chleba
W dawnych czasach pieczenie chleba wiązało się z kilkugodzinnym przebywaniem ciasta w piecu. Rozżarzone kawałki drewna rozgarniało się na boki pieca i w wolnych przestrzeniach umieszczane były formy lub bochenki. Tak przygotowany piec był zamknięty nawet przez kilka godzin. Taki chleb jest znacznie zdrowszy!