Właściwości i wartości odżywcze kasz bio

Wyjątkowe właściwości kasz bio znane są od zarania dziejów. W codziennej diecie coraz częściej zastępują tradycyjne w kuchni polskiej ziemniaki oraz makarony. Istnieje wiele rodzajów produktów i są to np. jaglana, gryczana, jęczmienna, orkiszowa, manna, pęczak czy bulgur. Każda z nich jest bogatym źródłem witamin, minerałów i węglowodanów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Okazuje się jednak, że w przypadku niektórych schorzeń mogą wywołać reakcję zupełnie odwrotną i nam zaszkodzić. O tym, która kasza i dla kogo jest najbardziej odpowiednia dowiesz się niżej.

Istotną kwestią w przypadku produktów tego typu jest miejsce, z którego pochodzą. Jeżeli chcemy jeść zdrowo to kupowany produkt powinna pochodzić jedynie ze sprawdzonych, ekologicznych upraw i być oznaczona znaczkiem bio. Znajdziesz je np. w sklepie Bio Natura Trade. Oto najczęściej wybierane ekologiczne kasze bio.

Kasza jaglana

Kasza jaglana jest jedną z najczęściej wybieranych przez naszych rodaków. Otrzymywana zostaje z prosa i posiada wyjątkowe właściwości, które pomagają w odkwaszeniu organizmu – jest zasadotwórcza. Już zaledwie 100 gram dostarcza organizmowi pokładów energii, lecytyny, żelaza, krzemu, miedzi, cynku oraz witamin E, B1, B2, B6. Zawiera mało błonnika, dzięki czemu idealnie wpasuje się w dietę lekkostrawną. Można podawać ją na wiele sposobów, w każdym wydaniu jest niezwykle smaczna i pożywna. Najważniejsze zalety produktu to:

  • bogate właściwości odżywcze,
  • nie zawiera glutenu,
  • zawarta w składzie krzemionka poprawia kondycję naszych włosów, skóry i paznokci,
  • korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację,
  • według medycyny chińskiej posiada właściwości ocieplające, jest szczególnie polecana w okresie zimowym i jesiennym,

Uwaga: kasza jaglana jest niezwykle kaloryczna, 100 g zawiera 350 kalorii. Ponadto posiada znaczny indeks glikemiczny – szybko podnosi poziom cukru we krwi. Nie zaleca się spożywania tego rodzaju kaszy diabetykom lub osobą będącym na diecie Montignaca.

Kasza jaglana bio 1 kg
Kasza gryczana

Kasza gryczana jest bogatym źródłem składników aktywnych biologicznie, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom dostarcza organizmowi cennych substancji odżywczych. W tym przypadku dużą rolę odgrywają białka. Gryka zawiera egzogenne aminokwasy takie jak metionina i lizyna. Spożywanie kaszy gryczanej może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. W przypadku diety bezglutenowej jest dobrym zamiennikiem produktów pszenicznych. Niespodzianką jest fakt, że kasza wykonana z gryki poprawia samopoczucie i pomaga w zwalczaniu bólu brzucha lub problemów jelitowych. Oprócz tego jest ona po prostu smaczna. Wyjątkowe właściwości smakowe i zdrowotne sprawiają, że coraz częściej decydujemy się na uwzględnienie kaszy gryczanej w codziennej diecie.

Znaczenie dla zdrowia:

  • właściwości odkwaszające organizm,
  • wspomagają pracę jelit, działają leczniczo na problemy z układem trawiennym,
  • obniża ciśnienie krwi – polecana dla osób z nadciśnieniem,
  • gryka zawiera dużą ilość witaminy E, która pomaga w niedokrwistości – wskazana jest w przypadku obfitek miesiączek oraz u osób z anemią.

Kasza gryczana niepalona bio 500g
Kasza jęczmienna

Kaszę jęczmienną spotkamy w sklepach w kilku rodzajach, najpopularniejsze z nich to: perłowa i pęczak. Produkt wykazuje bogate właściwości prozdrowotne, szczególnie doceniają je osoby cierpiące na wysoki cholesterol czy ciągłe zaparcia. Dodatkowo kasza jęczmienna to bogate źródło witamin z grupy B oraz magnezu i selenu. Z uwagi na pozytywny wpływ na układ trawienia dobrze sprawdza się w okresie odchudzania – reguluje pracę jelit oraz rytm wypróżnień. Kto powinien sięgnąć po produkt?

  • osoby zmagające się z wysoki cholesterolem,
  • chorujący na miażdzycę,
  • osoby żyjące w ciągłym stresie,
  • osoby chcące stracić na wadze,
  • diabetycy,
  • osoby posiadające problem z układem krążenia.

W kuchni wykorzystać ją można na kilka sposobów. Najczęściej podawanym daniem z jej udziałem są gołąbki, zupa krupnik, pierogi oraz zapiekanki czy faszerowane warzywa. Lekka i smaczna kasza jęczmienna zyskuje coraz większą popularność i jest częstym zamiennikiem tradycyjnych dodatków do mięs.

Kasza jęczmienna pęczak bio 500gKasza orkiszowa

Ziarna orkiszu są bogactwem łatwo przyswajalnych białek oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki swoim właściwościom jest idealną propozycją dla sportowców – sprzyja regeneracji tkanek i wspomaga rozrost mięśni. Dodatkowo produkt charakteryzuje się dużą zawartością witamin takich jak np. A, D, E, PP oraz witamin z grupy B. Zawiera również prawdziwe pokłady żelaza, magnezu, wapnia, miedzi, krzemu, selenu, cynku i fosforu. Orkisz pozytywnie wpływa na skórę, regenerację włosów i paznokci, co więcej łagodzi stany zapalne, łagodzi stres i niweluje zmęczenie.

Najważniejsze zalety:

  • poprawia humor,
  • łagodzi stres,
  • pobudza do detoksykacji,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomaga pamięć,
  • wzmacnia ciało,
  • buduje mięśnie,
  • poprawia przemianę materii.

W kuchni kaszę orkiszową można stosować jako świetny dodatek do mięs, zup, sałatek, pierogów, zapiekanek, warzyw, ryb i innych.

Kaszka orkiszowa jasna bio 1kg

Kasza Bulgur

Produkt pozyskiwany jest z pszenicy, spotkasz ją w 3 odmianach: drobno, średnio lub gruboziarnistej. W kuchni często stosowana jest jako dobry zamiennik kuskusu czy ryżu. Ze względu na swoje walory odżywcze stanowi idealny dodatek codziennej diety. Jedząc bulgur dostarczasz organizmowi białka, błonnika, witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych, cynku, miedzi, magnezu, fosforu, selenu i krzemu. Produkt szczególnie polecany dla osób chcących stracić na wadze. Reguluje trawienie, wspomaga pracę jelit, zapobiega zaparciom, wzdęciom i występowaniu nowotworom okrężnicy. Dodatkowo:

  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • zapobiega zawałom,
  • zmniejsza ciśnienie krwi,
  • reguluje pracę jelit,
  • wspomaga leczenie anemii,
  • wspomaga układ nerwowy,
  • przyspiesza trawienie,
  • jest w pełni bezpieczna dla diabetyków.

W kuchni stanowi idealny dodatek do niemal każdej potrawy. Idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi, rybnymi, sałatkami i innym.

Kasza Bulgar bio 500g

Kasze bio w wielu przypadkach stanowią zdrowszą i smaczniejszą alternatywę codziennych dodatków. Z uwagi na panującą modę zdrowego żywienia stają się częstym gościem na naszych polskich stołach. Oprócz tego że są smaczne, posiadają bogate właściwości odżywcze i pomagają walczyć z wieloma dolegliwościami. Postaw na zdrowie wybierając ekologiczne produkty znanego pochodzenia.