Sprawdź właściwości stewii i dowiedz się czy to zdrowa alternatywa dla cukru!

stewia zdrowy cukierStewia zastępuje cukier.
Stewia to obecnie jeden z najpopularniejszych zamienników cukru. Skąd bierze się popularność tej rośliny? Jednym z powodów jest fakt, że nadmierne spożywanie węglowodanów prostych prowadzi do otyłości, której dzisiejsza skala jest czymś z czym nasza cywilizacja nie miała jeszcze do czynienia. Z raportu opublikowanego przez jedno z najdłużej wydawanych na świecie, prestiżowych czasopism medycznych – „The Lancet” – wynika, że na całym świecie ludzi otyłych lub tych mających nadwagę jest już 2,1 miliarda, dane potwierdzają badania przeprowadzone przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). W Polsce stan otyłości nie jest lepszy. Dr Janusz Dobosz z Narodowego Centrum Kondycji Fizycznej AWF powołuje się na badania, które dowodzą, że „nadwagę i otyłość ma obecnie 40 proc. osób w wieku 25-29 lat, 55 proc. osób w wieku 35-39 lat i ponad 65 proc. dla osób powyżej 50. roku życia”.

Ograniczenie węglowodanów prostych jednym ze sposobów walki z otyłością?

Ograniczenie cukrów prostych w obecnych czasach nie jest łatwe. Zarówno dzieci jak i dorośli mają z nimi styczność na co dzień, występują niemalże w każdym produkcie. Jednak warto postarać się o zmodyfikowanie swoich nawyków żywieniowych i wypracować bardziej zbilansowaną dietę, w której będziemy dążyć do zredukowania węglowodanów prostych. Jednym ze sposobów jest stosowanie stewii zamiast klasycznego cukru białego. Herbata, kawa czy upieczone ciasto nadal będą słodkie a nasze zdrowie pozostanie w lepszej kondycji. Poszukiwanie zdrowszych alternatyw dla białego cukru jest dzisiaj ułatwione. Mamy dostęp nie tylko do zdrowej stewii, ale także np. do ksylitolu.

Jakie jest pochodzenie stewii?

Stevia Rebaudiana, tak brzmi łacińska nazwa rośliny, pochodzi przede wszystkim z Paragwaju oraz Brazylii. W tych regionach znana jest od stuleci, a wykorzystywano ją tam w celach leczniczych i jako… naturalny słodzik. Ciekawy wydaje się fakt, że w Europie stewia znana jest od niedawna, tak samo niedawno dopuszczono ją do sprzedaży. Interesujące jest także to, że występuje aż 154 rodzajów stewii, z czego tylko dwa gatunki charakteryzują się słodkim smakiem. Stewia występuje w formie tabletek, proszku, płynu, a także w postaci ekstraktów. Zastosowanie znalazły również świeże i suszone liście.

Stewia – jakie ma właściwości?

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na obecność glikozydów stewiolowych w stewii. Można powiedzieć, że to dzięki nim stewia jest w zasadzie bezkaloryczna. A to dlatego, że glikozydy stewiolowe rozkładają się w jelicie grubym, co oznacza że uwalniana tam glukoza nie jest wchłaniana. Kolejną cenną właściwością stewii jest jej niemal zerowy indeks glikemiczny. W praktyce oznacza to, że stewia nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi, co więcej ma właściwości ją obniżające. Przeprowadzone badania odnoszą się również do ciśnienia tętniczego. Spożycie stewii nie wpływa na zmiany ciśnienia u osób, które mają je prawidłowe, a u osób z nadciśnieniem może je lekko obniżać.

Wracając do glikozydów stewiolowych to warto wiedzieć, że nie ulegają one fermentacji. To oznacza, że nie tylko nie są one pożywką dla bakterii, które mogą wywoływać próchnicę, ale spożywanie stewii może redukować ryzyko pojawienia się próchnicy.

W jaki sposób najlepiej stosować stewię?

Stewię możemy stosować na wiele sposobów, jest też ona dostępna w różnych formach. Dostępne są opakowania z suszonymi liśćmi, zarówno w całości jak i rozdrobnione. Możemy korzystać ze stewii w tabletkach, pod postacią proszku czy płynu. Każda forma stewii jest zdrową alternatywą cukru. Jest to produkt w zasadzie pozbawiony kalorii a mimo to intensywnie słodzi. Z powodzeniem mogą używać stewii osoby chore na cukrzycę. Trend na stosowanie stewii zatacza też coraz szersze kręgi i producenci stosują tę roślinę do słodzenia żywności czy napojów. Warto więc mocno przemyśleć czy nie powinniśmy redukować ilości klasycznego białego cukru z naszego codziennego menu na rzecz zdrowej alternatywy w postaci stewii.

Jeśli szukacie stewii, oraz produktów w których zastąpiono cukier właśnie stewią, jak np czekolady, możecie je znaleźć w  wielu sklepach ze zdrową żywnością, takich jak StraganZdrowia.pl.