Gotowanie-znajomość przypraw i zwyczaje w kuchni

ForumKategoria: InneGotowanie-znajomość przypraw i zwyczaje w kuchni
Mariola zapytał 6 lat temu

Dzień dobry, prowadzę badania do dyplomu licencjackiego, na temat przypraw, będę wdzięczna za wypełnienie krótkiej ankiety https://docs.google.com/forms/d/1VwqWOqigQ7xwOooJMVrUlr98v3xtJJQFwHZbKGvWs1k/edit#responses

3 odpowiedzi
babcia_maria odpowiedział 5 lat temu

Chciałabym polecić wszej uwadze poradnik odnośnie własnych nowalijek. Konkretnie chodzi o hodowlę kiełków i listków w mieszkaniu http://www.insideyourlife.pl/2019/05/hobby-nowalijki-i-kieki-z-wasnej-hodowli.html . Hodowla jest prosta i nie wymaga dużych nakładów. Za to przez cały rok w naszym M2+ będziemy mieć pełne witamin mini warzywa. Bardzo ciekawy jest ten blog Inside Your Life. Jest też artykuł o hortensjach, moich ulubionych kwiatach, a w zasadzie krzewach.

olivia odpowiedział 3 lata temu

O tak… Ja też właśnie lubię gotować i piec. W sumie to żadna filozofia, bo wystarczy mieć dobre sprzęty, znaleźć proste przepisy i wszystko można… Teraz nauczyłam się fajne piec, dlatego chce kupić sobie klosz na ciasto, bo na święta własne zrobię wypieki.

bardzo ciekawe odświeżenie starego poznańskiego przepisu jak pyra z gzikiem  zrobiony od nowa pyry à la Makłowicz  można zjeść w 10 poznańskich restauracjach 
 zainspirowana artykułem , wydarzeniem  https://konopiafarmacja.wordpress.com/2021/08/16/xv-ogolnopolski-festiwal-dobrego-smaku-dobiegl-konca-relacja/   i przepięknym zdjęciem pyry z gzikiem dziś próbowałam zrobić na obiad ! 
 
ziemniaki ugotowałam w mundurkach, ser biały ( wiaderko pół kulowe) doprawiłam solą pieprzem  następnie ugotowane  ziemniaki podpiekłam w piekarniku 10min  , 
podałam wszystko na talerzach ( ziemniaki i ser)  Polałam olejem konopnym i posypałam nasionami  konopnymi i posiekanym szczypiorem   … przepysznie to smakowało ! polecam spróbować ! 
tym bardziej że produkty konopne takie jak olej z nasion konopi  czy nasiona z konopi są bardzo zdrowe 
Tłuszcz znajdujący się w konopi jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych. Jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, szczególnie w alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6). Są one w najlepiej przyswajanej przez człowieka proporcji (3:1), dzięki czemu ludzki organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju lnianego. Żywność konopna to także kopalnia witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, oraz K2, i mikroelementów: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom, miedź, bor, a nawet jod.
Nasiona  konopne  Te pozbawione łusek (bez błonnika) mają nawet 40% białka identycznego jak w mięsie. To jedyna roślina, której białko składa się z 20 aminokwasów, inaczej nazywamy je białkiem pełnowartościowym. Jego przyswajalność jest także kilkukrotnie lepsza niż np sojowego, ponieważ konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów 

Twoja odpowiedź

16 + 3 =