Produkty fortyfikowane w wapń

Suplementacja wapnia seryProdukty fortyfikowane w wapń.

Osoby nietolerujące laktozy lub kazeiny, czyli podstawowych budulców mleka krowiego, przeważnie unikają nabiału. Podobnie jest w przypadku wegan, którzy z powodów ideologicznych nie chcą pożywać produktów mlecznych. Na szczęście coraz częściej w polskich sklepach można zakupić produkty wegańskie naśladujące nabiał, dodatkowo fortyfikowane o wapń i inne, ważne dla zdrowia minerały i witaminy.

Wzbogacanie żywności

Obecnie coraz więcej gotowych produktów jest wzbogacanych o ważne dla zdrowia składniki. Najpopularniejszym przykładem jest margaryna, która według norm europejskich musi być fortyfikowana o witaminę D. Podobnie sól kuchenna wzbogacana jest o jod, a cukier i produkty zbożowe o witaminę A. Metoda jest powszechna w przypadku produktów, które maja zastępować inne. Margaryna używana jest zamiast bogatego w witaminę D masła, dlatego uzupełnia się ja o ten składnik. Idealnym źródłem wapnia jest nabiał. Produkty wegańskie, mające go imitować, nie zawierają minerału naturalnie, dlatego producenci stosują fortyfikację.

Roślinny nabiał

Najpopularniejszym, wegańskim odpowiednikiem nabiału są napoje roślinne, potocznie określane mlekami. W sklepach oprócz często spotykanego napoju sojowego, można znaleźć także wersję migdałową, owsianą, ryżową czy z orzechów laskowych. Jednak to nie walory smakowe są najistotniejsze. Wybierając napój roślinny warto zwrócić uwagę na jego skład. Cena produktu wzbogaconego o wapń często jest podobna do ceny napoju nie poddanego fortyfikacji. A jest to kwestia bardzo istotna, bowiem wzbogacony napój posiada identyczną ilość wapnia w swoim składzie co mleko krowie. Coraz częściej można też zakupić jogurty roślinne, przeważnie sojowe, które również wzbogacane są o wapń. Podobnie jest w przypadku popularnego twarogu sojowego, tofu.

Absorpcja wapnia

Wbrew obawom, wapń pochodzący z produktów fortyfikowanych bardzo dobrze się wchłania. Spotęgowane jest to obecnością witaminy D, która obok B12, jest powszechnym dodatkiem w roślinnym nabiale. Witamina D zwiększa przyswajalność wapnia, pomaga też utrzymać jego ilość we krwi na odpowiednim poziomie. Dodatkowo w diecie należy pamiętać o witaminie K, która odpowiedzialna jest m.in. za mineralizację kości.

Dodatkowa Suplementacja

Osoby stosujące diety ubogie w nabiał, powinny dodatkowo zdecydować się na suplementowanie wapnia. W sklepach dostępne są liczne preparaty, które skutecznie wzbogacą dietę o ten minerał. Można wybrać suplement w formie musującej, tabletki czy proszku rozpuszczalnego w wodzie, ale trzeba zwrócić uwagę, czy wybrany preparat jest wzbogacony witaminą D oraz czy wapń pochodzi z naturalnego źródła, np. muszli ostryg. Dzięki temu przyswajalność wapnia znacznie wzrośnie. Czytaj więcej o tym zagadnieniu na stronie www.vitrumcalcium.pl.