Jak dobrze zapakować ciasto do transportu?

opakowanie na ciasto bezzapachowe pudełkoOpakowanie na ciasto powinno być bezzapachowe. Pudełko na ciasto powinno być estetyczne.

Jakie powinno być pudełko na ciasto? Ciasto to zawsze dobry pomysł. Wybieramy ulubione wypieki, by uświetniły jakąś uroczystość albo po prostu poprawiły nam humor. Oczekujemy, że torty będą nie tylko pyszne, ale i zachwycą wszystkich swoim wyglądem. Wybór sprawdzonej cukierni to pierwszy krok, ale zanim ciasto znajdzie się na naszym stole, czeka go jeszcze transport i opakowanie na ciasto. Jak zapakować smakołyk, by dotarł w nienaruszonym stanie? Poznajcie zasady bezpiecznego przewozu ciasta, a przede wszystkim opakowania cukiernicze, które ułatwią nam to zadanie.

Bezzapachowe opakowanie na ciasto to podstawa

Zawsze najważniejszym aspektem podczas wyboru opakowań do żywności jest fakt posiadania specjalnego atestu do pośredniego kontaktu z jedzeniem. Istotna jest bezzapachowość pudełek – dzięki tej właściwości zachowamy oryginalny aromat ciasta nawet, gdy będzie w nim przetrzymywane przez kilka godzin. Oprócz zapachu, opakowania cukiernicze nie powinny również zmieniać konsystencji oraz smaku. Nie mogą powodować też żadnych odbarwień ani posiadać substancji szkodliwych. Produkty te zwykle wykonane są z tektury. By zapewnić odpowiednią wytrzymałość, stosuje się 3 warstwy papieru. Firmy, które często korzystają z tego typu opakowań, cenią sobie też łatwość i szybkość składania pudełek.

opakowanie na ciasto bezzapachowe pudełko

Opakowanie na ciasto powinno być bezzapachowe. Pudełko na ciasto powinno być estetyczne.

Na jakie ciasta powinniśmy zwłaszcza uważać podczas transportu?

Wypieki cukiernicze i inne desery wymagają szczególnej ostrożności podczas przenoszenia oraz transportu samochodem. Nie da się jednak ukryć, że z niektórymi słodkościami musimy się obchodzić bardzo delikatnie. Mowa tu przede wszystkim o tortach, których dekoracje zostały wykonane precyzyjnie i z dużą starannością. Trzeba pamiętać, że ozdoby takie jak żywe kwiaty czy figurki z masy cukrowej są wyjątkowo podatne na zniszczenia. Gdy ulegną uszkodzeniu, trudno będzie je naprawić. Z jednej strony, transport bogato zdobionych tortów jest dużym wyzwaniem, ale z drugiej dostarczenie tych minimalistycznych będzie równie trudne. Perfekcyjnie wygładzone boki ciasta zrobią wrażenie tylko wtedy, gdy dotrą na miejsce w nienaruszonym stanie. Zadanie jest znacznie łatwiejsze w przypadku przewożenia takich smakołyków jak ciastka maślane, muffiny czy proste ciasta (np. szarlotka). Bez względu na to, co znajduje się w opakowaniu, lepiej zastosować się do wskazówek, które pozwolą uniknąć katastrofy.

Opakowanie na ciasto – jak wybrać właściwy rozmiar pudełka?

W tym przypadku zasada im większe, tym lepsze się nie sprawdza. Oczywiście opakowania cukiernicze nie mogą być za małe – już samo wkładanie ciasta do środka będzie bardzo trudne, a uszkodzenia niemal nieuniknione. Jednak gdy w środku jest zbyt dużo wolnej przestrzeni, wypiek w transporcie może się przesuwać. Z kolei wysokość pudełka należy dokładnie dostosować do wysokości tortu – pamiętajmy, by wziąć pod uwagę dekoracje znajdujące się na wierzchu ciasta.

Transport ciasta autem osobowym

Niekiedy nasza cukiernia nie oferuje dowozu wypieków do wybranego miejsca. Zamówienia musimy wtedy przywieźć sami. Zdecydowanie wygodniejszą opcją niż wycieczka transportem publicznym, jest skorzystanie z samochodu. Gdy zakupiliśmy bardziej imponujący wypiek, kierowca powinien zabrać ze sobą pomocnika. Opakowanie, którego nie przymocujemy w żaden sposób, może się przesuwać – zwłaszcza podczas skręcania i hamowania. Łatwo w ten sposób uszkodzić ciasto, które zwykle z zewnątrz zdobione jest kremami oraz delikatnymi dekoracjami. Jak więc bezpiecznie przewieźć pakunek? Pudełko ze słodkościami najlepiej położyć na kolanach i firmowo przytrzymać je dłońmi. Gdy z transportem jednak musimy poradzić sobie sami, tort w opakowaniu powinien znaleźć się na płaskiej, w miarę stabilnej powierzchni, np. na podłodze. Kolejną opcją jest przewożenie ciasta w bagażniku – dotyczy to przede wszystkim dużych i wysokich wypieków. Czy mamy jeszcze jakieś rady? Tak – jedźcie powoli i ostrożnie!

Jak przewieźć duży tort?

Kilkupiętrowe wypieki naprawdę robią wrażenie. Zwykle wybieramy takie torty na specjalne okazje, gdy na poczęstunek czeka spora grupa gości. Dodatkowo zdobione są starannie wykonanymi dekoracjami. Połączenie imponującego wyglądu z wykwintnym smakiem to przepis na udane przyjęcie. Przygotowując imprezę, na pewno wielu z nas martwi się tym, jak nie zniszczyć ciasta w drodze z cukierni. Uszkodzony tort jest koszmarem każdego organizatora i przyczyną dodatkowego stresu. Jaki jest więc odpowiedni sposób zapakowania takiego wypieku? Wcześniej pisaliśmy o przewożeniu tortu w bagażniku. Nie jest to jednak najbezpieczniejsze rozwiązanie. Gdy istnieje taka możliwość, najlepiej umieścić każde piętro w osobnym pudełku. Dzięki temu nie będziemy musieli przewozić ciasta w bagażniku i martwić się, że konstrukcja się przechyli. Po dotarciu na miejsce wystarczy złożyć poszczególne fragmenty ciasta w całość. Niezwykle przydatny okaże się wtedy stelaż. Zagwarantuje on wymaganą stabilność wypieku. Zwykle wykorzystuje się w tym celu specjalne cukiernicze wsporniki lub nawet słomki czy drewniane patyczki.

Opakowanie na ciasto, które zrobi wrażenie

Tort czy ciasto to obowiązkowy element przyjęcia urodzinowego. Solenizant z pewnością ucieszy się z prezentu w formie ulubionego wypieku. Z myślą o tych wyjątkowych okazjach powstały opakowania cukiernicze, które ozdobione dekoracyjnymi nadrukami stanowią wspaniały upominek. Kolorowe kropeczki, wzory kwiatowe czy inne grafiki bez wątpienia dodadzą uroku. Mimo wszystko, estetyka musi iść w parze z funkcjonalnością, więc zawsze sprawdzajmy parametry danego pudełka. Nawet najładniejsze opakowanie nie sprawdzi się, gdy jego ścianki nie zostały wykonane z bezpiecznych materiałów o odpowiedniej grubości. Estetyczne pudełka są też wizytówką firmy, dlatego wiele cukierni decyduje się na produkty ozdobione swoim logiem. Dbałość o każdy szczegół, w tym o jakość opakowań, z pewnością zaowocuje zadowoleniem klientów i regularnymi odwiedzinami.

Rodzaje pudełek na ciasto

Podobnie jak typów ciast, rodzajów opakowań nie brakuje. Warto zainteresować się modelem, którego górna część została zabezpieczona przezroczystą folią. Dzięki niej możemy podglądnąć, co znajduje się w środku. Tzw. okienko wyeksponuje smakołyki i tym samym pobudzi nasz apetyt. Takie pudełko równie dobrze sprawdzi się do zapakowania mniejszych ciasteczek. Sam sposób ich ułożenia będzie dodatkowym atutem i zachętą do spróbowania. Kolejnym ciekawym projektem jest składane pudełko z wygodnym uchwytem. Nawet zwykła, biała wersja bez ozdobnego nadruku prezentuje się świetnie. Największym plusem tego rozwiązania jest oczywiście komfort przenoszenia. Wytrzymała podstawa nie zapada się nawet pod ciężarem większych wypieków. Zamykane modele mają sporo plusów, a dzięki temu, że przypominają zwykłe pudełka prezentowe zyskują coraz więcej zwolenników. Musimy też wspomnieć o szufelkach. Te tekturowe pudełka sprawiają, że pakowanie ciast jest wyjątkowe proste i szybkie. Dostępne są także inne otwarte opakowania, które w razie potrzeby można z góry zabezpieczyć folią.

Jakie opakowanie na ciasto sprawdzi się w gorące dni?

Lato sprzyja organizowaniu wszelkiego rodzaju imprez. Przyjęcia o tej porze roku mają swój urok, dlatego wiele par młodych decyduje się na wesele właśnie w tym terminie. Upalne dni nie są jednak zbyt łaskawe dla ciast, które pod wpływem wysokich temperatur zwykle tracą na wyglądzie oraz smaku. W takich warunkach torty z dużą ilością kremu mogą się wręcz rozpaść i nawet nie trafić na stół. Gotowe ciasto w cukierniach przechowywane jest w specjalnych lodówkach, gdzie czeka na odbiór. Ważne jest, by przed podróżą zostało odpowiednio schłodzone. Jednak gdy firma nie oferuje dowozu, to my musimy zatroszczyć się o odpowiedni transport. Sprawa wydaje się dość prosta, gdy tort jest niewielkich rozmiarów. Wtedy doskonale sprawdzi się lodówka turystyczna. W przypadku większego tortu warto sięgnąć po pudełka na ciasto weselne o właściwościach termoizolacyjnych lub opakowania z wkładem chłodzącym. Dodatkową pomocą będzie też oczywiście klimatyzacja nastawiona na niską temperaturę.

Słodkie podarunki dla gości

Skoro mówimy o ślubie, nie możemy nie wspomnieć o prezentach dla gości, którymi państwo młodzi dziękują za przybycie. Jeśli chcemy podarować bliskim wyjątkowe słodkości, pudełka na ciasto weselne będą najlepszym sposobem na zapakowanie wypieków. Wielość wzorów pozwala dostosować je do motywu przewodniego przyjęcia i zachować spójność w każdym aspekcie. Znajdziecie zarówno minimalistyczne propozycje, jak i te w stylu glamour. Ponadto dzięki wytrzymałości goście będą mogli bezpiecznie wrócić z nimi do domów, nie brudząc kreacji czy wnętrza samochodu. Na kartonowe opakowania stawia coraz więcej par, rezygnując z ich plastikowych odpowiedników. Pudełka wykonane ze sztucznych materiałów często nie pasują do przyjętej konwencji imprezy, a niekiedy trudno także je zamknąć. Trójwarstwowa tektura za to nie odbiega wytrzymałością od plastiku – jest trwała i solidna. Tzw. szyszka weselna w takiej oprawie z pewnością przypadnie gościom do gustu. To również świetna opcja dla osób, którym ekologia nie jest obojętna.

Podkłady pod tort – ozdoba i ochrona w jednym

Kupując tort w cukierni, zwykle otrzymujemy go w pakiecie z połyskującą podstawką. To nie tylko element dekoracyjny, ale przede wszystkim dodatkowa ochrona dla wypieków zapakowanych w pudełka na ciasto. Podkłady tego typu powlekane są folią, a przez to wilgotne i tłuste składniki tortu nie przenikają przez opakowanie. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest wersja w kolorze złotym. Elegancka prezentacja sprawia, że podkładki tego typu używane są nie tylko w transporcie, ale trafiają także na stół razem z ulubionym ciastem. W ofercie znajdziemy podkłady o różnych rozmiarach, dlatego bez względu na wielkość tortu możemy jeszcze lepiej przygotować się do podróży. Wraz z pudełkami stanowią one niezawodny duet, na który stawiają profesjonalne firmy.

Szukając pudełek, warto skorzystać z oferty sprawdzonych producentów. Liczy się przecież nie tylko design, ale także wytrzymałość i bezpieczeństwo. Opakowanie na ciasto wysokiej jakości to absolutna podstawa udanego transportu słodkości.

Zobacz: Tort na zamówienie