Fit brownie
Twoje ulubione ciasto czekoladowe może świetnie smakować również w mniej kalorycznej wersji. W tym celu wystarczy, że zastąpisz niektóre jego składniki innym. Poniżej lista propozycji, które warto przetestować w swojej kuchni, podczas przygotowywania brownie:
- olej kokosowy zamiast oleju rzepakowego czy oliwy – jest klasyfikowany jako superfood, czyli żywność o szczególnych właściwościach. W kontekście dietetyczności, sprzyja redukcji masy ciała,
- mąka pełnoziarnista zamiast białej mąki pszennej lub połączenie tych dwóch składników,
- syrop z agawy / syrop daktylowy / banany zamiast białego cukru.
Być może masz pewne wątpliwości, czy syrop z agawy lub daktylowy są w stanie osłodzić deser równie dobrze jak tradycyjny cukier. Przekonaj się sam! Prawdopodobnie po tym kulinarnym eksperymencie nie będziesz chciał już wrócić do poprzedniej receptury.
Uważaj na dodatki
Aby deser był niskokaloryczny, musisz też uważać na dodatki. Kusi Cię podanie brownie z bitą śmietaną lub z lodami? Zamiast nich wybierz świeże owoce. Możesz nawet pokusić się o dodatek… warzywny. Zastanawiasz się, o co właściwie chodzi? Do ciasta dodaj zmiksowaną czerwoną fasolę. Fasolowe brownie to częsta wariacja na temat tego ciasta, zwłaszcza w wegańskiej odsłonie. Tak, okazuje się, że można przyrządzić je, nie korzystając w ogóle z produktów odzwierzęcych. Nawet wówczas brownie będzie pyszne, wilgotne, ciężkie i aromatyczne.
Na pewno warto testować nowe przepisy, bo dzięki nim nie będziesz musiał rezygnować ze słodyczy, nawet gdy jesteś na diecie redukcyjnej i chcesz schudnąć bez większych wyrzeczeń.