Miażdżyca – czym jest i jak powstaje
Miażdżyca, inaczej arterioskleroza to choroba, która rozwija się latami nie dając wielu czytelnych znaków rozpoznawczych. Nasze organizmy oplecione są siecią naczyń krwionośnych, które dostarczają tlen do wszystkich komórek i narządów, w tym tych najważniejszych – serca i mózgu. Z upływem lat na ścianach tych naczyń zaczynają odkładać się cząsteczki tłuszczów, a dokładniej cholesterolu (szczególnie tego “złego”, o niskiej gęstości – LDL), kolagenu i złogów wapnia, które utrudniają przepływ życiodajnej krwi. W końcu dojść może do ograniczenia przepływu naczyniowego i doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, zależnych od lokalizacji zmian, w tym:
- choroby niedokrwiennej serca, która skutkować może zawałem serca;
- udaru mózgu;
- nadciśnienie tętnicze;
- niewydolność nerek;
- przewlekłe niedokrwienie kończyn dolnych i powstawanie zakrzepów;
- przewlekłe niedokrwienie jelit.
Objawy miażdżycy
Zwężanie się blaszki miażdżycy powoduje coraz mniejszy przepływ krwi, a co za tym idzie dochodzi do stopniowego niedokrwienia odpowiednich narządów. Niestety, przez długi czas nie dostrzegamy żadnych objawów. Kiedy się jednak pojawiają mogą nie być charakterystyczne, dlatego tak ważna jest edukacja w tym zakresie. Ogólne objawy rozwoju miażdżycy to szybkie męczenie się czy problemy z koncentracją i zapamiętywaniem. Jednak również się one w zależności od miejsca tworzącej się blaszki miażdżycowej:
- niedotlenienie mózgu – występowanie niedowładów, zaburzeń równowagi, widzenia lub czucia;
- niedotlenienie serca – duszność, drętwienie kończyn górnych, promieniujący ku barkom ból w okolicy mostka;
- kończyn dolnych – ból ud, łydek lub stóp pojawiający się po wysiłku i przechodzący po chwili odpoczynku, zimna, blada skóra kończyn;
- jelit – rzadko występujące, charakteryzuje się bólami brzucha, które nasilają się po posiłkach.
Przyczyny miażdżycy
Na rozwój miażdżycy wpływa przede wszystkim zła dieta, bogata w tłuszcze nasycone znajdujące się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, palenie tytoniu, siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej, otyłość czy długotrwały stres. Jak widać są to czynniki wynikające ze stylu życia i ważnym jest, by świadomość możliwości łatwego zapobiegania rozwojowi tej podstępnej i niebezpiecznej choroby sięgała coraz większej liczby osób .
Zapobieganie miażdżycy
Chociaż miażdżyca może pojawić się u każdego warto dostosować wybory dietetyczne i te dotyczące stylu życia, ponieważ mogą one stanowić skuteczną profilaktykę lub spowolnienie rozwoju choroby. Do zaleceń należy odstawienie tytoniu oraz alkoholu, a także wprowadzenie aktywności fizycznej do codziennych praktyk. Bardzo ważna w profilaktyce miażdżycy jest również odpowiednia dieta. Powinna ona zawierać mniej tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, a więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się przede wszystkim w tłuszczach roślinnych.
Więcej na temat prewencji przeczytasz w artykule pod adresem
https://optymalnewybory.pl/miazdzyca-zaczyna-sie-niewinnie-jak-sie-przed-nia-uchronic/.