Kawa Zbożowa Inka – Właściwości i Działanie – Czy Warto Pić Inkę

Kawa Zbożowa Inka – Właściwości i Działanie – Czy Warto Pić Inkę

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów wśród Polaków. Aż 80% naszych rodaków deklaruje, że nie wyobraża sobie poranka bez pysznej i pachnącej kawy. Choć nie każdy o tym wie, umiarkowane i rozsądne spożywanie tego napoju może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. W wyjątkowych przypadkach, z powodu problemów zdrowotnych zaleca się ograniczenie jej przyjmowania lub zupełną rezygnację z picia tego napoju. Osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać tradycyjnego napoju z zawartością kofeiny czarnej zaleca się kawę zbożową. O tym jakie właściwości zdrowotne ma kawa Inka i jakie są jej rodzaje, jak ją przygotować przeczytasz niżej.

Czym jest kawa zbożowa Inka

kawa inka w filiżance

To naturalny napój przygotowywany z prażonych nasion wybranych zbóż, najczęściej jest to żyto, jęczmień, orkisz, pszenica. Producenci często urozmaicają smak napoju o różnego rodzaju dodatki takie jak: przyprawy korzenne, cykoria, burak cukrowy. Produkty tego typu nie zawierają konserwantów oraz barwników, dodatkowo, coraz częściej wzbogaca się je o witaminy i minerały, mające pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. W Polsce najczęściej sprzedawana jest zbożowa kawa Inka typu instant, czyli inaczej rozpuszczalna, niemniej jednak w sklepach można znaleźć propozycje produktu zaparzanego jak herbata – aromatycznych torebkach. Produkt można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Napój z mlekiem i lodem jest doskonałym napojem chłodzącym w gorące letnie dni.

Właściwości zdrowotne – zalety

Nie każdy o tym wie, że bezkofeinowy napój kawowy ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Zawiera cenny dla organizmu błonnik, białko, węglowodany, a co najważniejsze nie zawiera tłuszczu (w niektórych jej rodzajach znajdują się znikome ilości ok. 0,1 – 0,3g na 100g produktu). Spożywanie Inki przynosi następujące korzyści dla organizmu:

  • zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy we krwi,
  • wspomaga wydalanie kwasów żółciowych,
  • poprawia perystaltykę jelit,
  • chroni organizm przed powstawaniem nowotworów,
  • zwiększa uczucie sytości – 100g produktu, bez dodatku mleka zawiera od 5 do 50 kcl,
  • zwiększa aktywność mikroflory jelitowej,
  • wspomaga prawidłową pracę nerek,
  • wspomaga pracę układu nerwowego i odpornościowego,
  • działa korzystnie na kości i zęby.

Wady

Łagodne działanie kawy zbożowej sprawia, że mogą ją pić dzieci i kobiety w ciąży, nie można jednak przesadzać i pić napój z umiarem. Kawa Inka podobnie jak palona kawa jest źródłem szkodliwego akryloamidu, którego nie powinno być w diecie zbyt dużo, badania dowodzą, że jest on rakotwórczy – Przestrzega Ewa Ceborska-Scheiterbauer. Kawa zbożowa ma również bogaty indeks glikemiczny. Po jej wypiciu bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, z tego powodu nie jest polecana osobom chorym na cukrzycę z insulinopornością, dodatkowo nie jest dobrym rozwiązaniem dla osób chorujących na celiakię lub zmagającym się z nietolerancją glutenu (oprócz wersji bezglutenowej).

Jak się okazuje, kawa zbożowa jest napojem zdrowym i niezwykle wartościowym odżywczo, ma jednak swoje wady o których warto wiedzieć. Osoby narażone na szkodliwe działanie napoju powinny dostosować rodzaj kawy do swoich preferencji i bardziej zatroszczyć się o własne zdrowie.

Jak przygotować kawę inkę

Zbożową kawę możemy zalać wrzątkiem, gorącą wodą lub gotować na wolnym ogniu. Druga metoda pozwala na wydobycie z napoju głębszego aromatu i bogatszego smaku. Napój może być spożywany zarówno na gorąco jak i zimno z mlekiem i kostkami lodu. Orzeźwiająca Ice Coffee to doskonała propozycja na letnie upalne dni, zarówno dla osób dorosłych jak i dzieci.

Kawa zbożowa dla osób na diecie

kawa przy diecie

Z przeprowadzonych badań wynika, że napój zbożowy pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Stymuluje pracę jelit, zapobiega powstawania złogów, które wywołują nieprzyjemne dolegliwości. Picie napoju zbożowego wywołuje uczucie sytości, dzięki czemu doskonale sprawdza się podczas odchudzania, ważne jest aby pić go bez dodatku mleka. Jak się okazuje produkt jest zdecydowanym hitem w środowisku osób ceniących sobie zdrowe odżywianie i chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów, kilka z nich deklarowało zdecydowaną poprawę procesów metabolicznych dzięki czemu niegdyś nieosiągalna utrata wagi stała się barierą zdecydowanie do przejścia.

Napój idealny dla kobiet w ciąży

Korzystne działanie zdrowotne Inki sprawia, że jest godnym zastępnikiem tradycyjnego napoju kofeinowego. Wybierają go najczęściej kobiety w ciąży, co więcej są zachwycone wpływem napoju na stan ich samopoczucia i zdrowia. Wersję bezkofeinową mogą pić dzieci, co jest świadectwem, że jest ona całkowicie nieszkodliwa i bezpieczna dla organizmu kobiety będącej w ciąży. Jeżeli więc zastanawiacie się czy z punktu widzenia medycznego picie kawy bezkofeinowej w ciąży jest dozwolone i nie zaszkodzi dziecku odpowiedź jest oczywista.

Rodzaje kawy Inki

Wzbogacona

Chcąc pomóc osobom odchudzającym się, Inka wprowadziła na rynek wyjątkowe produktyy zbożowe wzbogacone w dodatkową zawartość błonnika, wapnia czy kawa inka z magnezem. Wersja Błonnik czerpie składnik z cykorii. Produkt zawiera inulinę – rozpuszczalny błonnik, który po wymieszaniu z wodą zmienia się w substancję mającą postać galarety w skutek czego dłużej czujemy się syci.

Smakowa

Doskonałym wariantem dla osób lubiących słodycze jest Inka Smakowa. Producent oferuje wersje smakowe takie jak np: czekoladowa, karmelowa lub z mlekiem. Szczególnym hitem wśród najmłodszych zwolenników bezkofeinowej kawy jest wersja z mlekiem.

Bio

To wyjątkowy rodzaj napoju, polecany przez producenta. Charakteryzuje się zawartością składników pochodzących z ekologicznych upraw. Potwierdzeniem zawartości składników są certyfikaty. Szczególnie intrygującym i budzącym zainteresowanie rodzajem inki zbożowej jest Bio z figami. Wersja ta posiada oryginalny smak, którego nie porównasz do innych typów napoju. Szczególnie ceniona jest kawa Inka Bio z cykorii która jest niskokaloryczna i posiada korzystny wpływ na organizm.

Orkiszowa

Produkt wykonany w stu procentach z czystego i nie poddawanego chemicznym zabiegom zboża. Idealny dla osób szczególnie ceniących sobie zdrowe odżywianie i aktywny tryb życia. Orkisz to bogate źródło żelaza, selenu, miedzi i cynku. Ponadto dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości białka oraz witaminy B i E.

Bezglutenowa

Propozycja wywołująca dyskusje – przecież w każdym zbożu jest gluten. Producent oferuje wariant doskonały dla osób, których organizm nie przyswaja glutenu. Usunięcie go z kawy zbożowej nie jest łatwe, Inka dba o Twoje zdrowie oferując produkty odpowiednie dla każdego. Wersja bezglutenowa potwierdzona jest certyfikatami Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Kawa Inka to doskonała alternatywa dla tradycyjnego napoju kofeinowego. Zawiera korzystne dla organizmu składniki, dzięki czemu produkt jest w pełni bezpieczny dla dzieci i kobiet w ciąży. Atrakcyjna cena i powszechna dostępność produktów Inka powinna zachęcać do ich kupna. Producent oferuje wiele wariantów, dzięki czemu spośród nich z pewnością wybierzesz typ odpowiedni dla siebie.