Jagody Acai – Właściwości zdrowotne

acai jagodaJagody acai? Warto spróbować.

Owoce acai zyskały popularność wśród kobiet jako cudowny środek na odchudzanie. Tymczasem zupełnie nieświadomie dostarczały swojemu organizmowi wielu cennych składników.

Jagody acai

Nazwa trochę myląca, ponieważ acai to owoce drzewa palmowego rosnącego w dorzeczu Amazonii. Same owoce przypominają naszą czarną borówkę lub borówkę amerykańską. Jagody acai mają jedną dość dużą pestkę, dlatego miąższu jest niewiele. Palmy acai owocują dwa razy do roku a jagody stanowią główny składnik potraw brazylijskich. Ich właściwości zdrowotne zostały odkryte dawno temu.

Co zawierają jagody acai

To przede wszystkim ogromne źródło antyutleniaczy (antyoksydantów), które zwalczają wolne rodniki. Ich zawartość znacznie przewyższa pozostałe rośliny (współczynnik ORAC wynosi 1027, dla żurawiny 94). Z tego względu jagody acai doskonale oczyszczają organizm z toksyn i mają właściwości antynowotworowe. Szczególnie skuteczne są w profilaktyce i hamowaniu rozwoju raka piersi, płuc oraz skóry.

Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że owoce acai skutecznie opóźniają proces starzenia, dlatego chętnie wykorzystywane są przez przemysł kosmetyczny jako dodatek do kremów, maseczek i serum.

Jagody acai zawierają dodatkowo wiele innych składników:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9
  • lipidy
  • witaminy C, E, B1, B2, B3
  • mikroelementy (wapń, fosfor, potas)
  • białko
  • błonnik
blank

Jagody Acai w postaci płynnej. Sok z Acai www.ekoflos.pl

To właśnie dzięki dużej zawartości błonnika przypisuje się jagodom acai właściwości odchudzające. Bardzo dobrze regulują pracę układu trawiennego i przyspieszają przemianę materii. Wraz z właściwościami oczyszczającymi organizm powodują utratę zbędnych kilogramów, ale nie zastąpią prawidłowej diety.

blank

Jagody Acai w postaci kapsułek www.ekoflos.pl

Owoce acai wspomagają pracę serca i zapobiegają zmianom miażdżycowym zmniejszając poziom złego cholesterolu i zwiększając poziom dobrego. Ze względu na niski wskaźnik glikemiczny jagody wskazane są dla diabetyków pomagając w obniżeniu poziomu cukru.

Jagody acai szybko ulegają zepsuciu i nie nadają się do długiego przechowywania. W sklepach najczęściej dostępne są sproszkowane jagody acai, sok z acai lub owoce liofilizowane (suszone owoce zamrożone). Każda z tych postaci zachowuje takie same właściwości zdrowotne.