Dowiedz się, dlaczego warto jeść drób

Pierś drobiowa w panierceDrób w panierce nie może królować na stole za często. Drób bez panierki jest zdrowszy.

Przez wielu Polaków białe mięso uważane jest za mniej wartościowe od czerwonego. W rzeczywistości odpowiednio przyrządzony drób nie tylko doskonale smakuje, ale też stanowi podstawę dobrze zbilansowanej diety. Zobacz, dlaczego warto jeść mięso z ptactwa.

Dlaczego jeść mięso drobiowe?

  1. Jest cennym źródłem białka

Białko to jeden z podstawowych składników odżywczych, które budują nasz organizm. Drób to lekkostrawne, wysokiej jakości białko pełne aminokwasów oraz witamin – zwłaszcza tych z grupy B. Co więcej, znajduje się w nim łatwo przyswajalne żelazo, które jest bardzo istotnym składnikiem czerwonych krwinek. Ponadto, w przeciwieństwie do mięsa czerwonego, drób nie zawiera zbyt wiele tłuszczu. W 100 g kurczaka znajduje się go zaledwie 1,5 g – taki kawałek mięsa ma około 150 kcal.

  1. Jest pyszny

Drób można przyrządzić na wiele sposobów. Warto przypomnieć o tym, że białe mięso to nie tylko kurczak i indyk. Doskonale smakują również dania z gęsi, perliczki czy kaczki. Mięso można ugotować, upiec, usmażyć lub uparować. Jeśli nie masz pomysłu na to, co ugotować z jego wykorzystaniem, zajrzyj do działu „Przepisy” na dobrydrob.pl.

  1. Jest przyjazny dla zdrowia

Mięso drobiowe z uwagi na swoje walory i delikatność jest pożądanym składnikiem w diecie osób starszych, chorych, małych dzieci i kobiet w ciąży. Jest drobnowłókniste, przez co można je nie tylko łatwo pogryźć, ale i strawić. Osoby z trudnościami z przyswajaniem pokarmów, powinny jeść je po ugotowaniu lub uparowaniu.

  1. Jest łatwo dostępny

Kurczak, indyk i kaczka to mięso konsumpcyjne dostępne w większości dużych marketów. Można również dostać je w mniejszych sklepach rzeźniczych. Trzeba przy tym zaznaczyć, że najlepiej wybierać produkty pakowane, ponieważ są one bezpieczniejsze. Na etykiecie można znaleźć wiele cennych informacji, m.in. datę ważności, kraj pochodzenia oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny.

  1. Doskonale sprawdza się jako składnik diety odchudzającej

Białe mięso ma niewiele kalorii i jest naprawdę pożywne. Z tego powodu jest rekomendowane osobom, które dbają o linię. Dzięki drobiowi menu na zrzucenie zbędnych kilogramów nie musi być monotonne – drób można przyrządzić na wiele ciekawych sposobów, tak aby potrawy były zdrowe i niskokaloryczne. Świetnie sprawdzą się np. klopsy z indyka lub sałatka z pieczoną kaczką, gruszką i żurawiną.

  1. Nie zawiera antybiotyków i hormonu wzrostu

Wbrew obiegowej opinii mięso drobiowe dostępne w Polsce jest pozbawione hormonów oraz antybiotyków. Jego hodowla jest ściśle monitorowana, a za nieprzestrzeganie przepisów przedsiębiorcom grożą wysokie kary.

Więcej o faktach i mitach dotyczących białego mięsa przeczytasz na dobrydrob.pl.

  1. Proces produkcji mięsa kulinarnego jest ściśle monitorowany

Począwszy od doboru rasy, poprzez hodowlę, ubój i pakowanie mięsa produkcja drobiu w Polsce podlega ścisłym kontrolom. Odpowiadają za nią wewnętrzne systemy wdrażane przez ubojnie, weterynarze oraz zewnętrzni kontrolerzy. W przypadku zaistnienia jakichkolwiek nieprawidłowości cała partia towarów jest automatycznie wycofywana ze sprzedaży.