Czystek – czy jeszcze o nim pamiętamy?

smak czystkaNapar z czystka - trzeba wiedzieć jak przygotować.

Czystek.

W starożytnych czasach czystek był już stosowany, jednak postać jaką przybierał trochę różniła się od tej dzisiejszej. W minionych stuleciach z czystka uzyskiwano tzw. labdanum. Na pierwsze wzmianki o labdanum można natknąć się już w Księdze Rodzaju, gdzie opisane jest słowem „lot”. Lepką i miękką żywicę otrzymywaną m.in. z czystka wykorzystywano wówczas w celach leczniczych (np. podczas biegunki czy nieżytach dróg oddechowych). Z czasem czystek i pozyskiwany z niego labdanum zaczęły odchodzić w niepamięć. Obecnie roślina przeżywa swój renesans i można zauważyć, że staje się coraz popularniejsza.

Skąd pochodzi czystek i czy warto pić napar z tej rośliny?

Czystek to jedna z tych roślin, która doskonale wzmacnia nasz układ odpornościowy. Wynika to z tego, że roślina zawiera dużą ilość polifenoli, czyli substancji, które wstrzymują rozwój stanów zapalnych. Jednym ze sposobów spożywania czystka jest picie naparu sporządzonego na jego bazie. Taki napój ma właściwości, które pomagają oczyszczać ciało z toksyn, poza tym wzmacnia odporność. Zatem jest to napój, który warto pić w okresach jesienno-zimowych, podczas których o wiele łatwiej o przeziębienie.

Właściwości czystka

Zaliczany do roślin czystkowatych czystek naturalnie występuje przede wszystkim w basenie Morza Śródziemnego oraz w zachodniej części Azji. Jednak szerokie właściwości czystka i zastosowanie sprawiły, że obecnie uprawia się tę roślinę na szeroką skalę, krzew uprawiany jest także w Polsce.

Czystek – łyk historii

W starożytnych czasach czystek był już stosowany, jednak postać jaką przybierał trochę różniła się od tej dzisiejszej. W minionych stuleciach z czystka uzyskiwano tzw. labdanum. Na pierwsze wzmianki o labdanum można natknąć się już w Księdze Rodzaju, gdzie opisane jest słowem „lot”. Lepką i miękką żywicę otrzymywaną m.in. z czystka wykorzystywano wówczas w celach leczniczych (np. podczas biegunki czy nieżytach dróg oddechowych). Z czasem czystek i pozyskiwany z niego labdanum zaczęły odchodzić w niepamięć. Obecnie roślina przeżywa swój renesans i można zauważyć, że staje się coraz popularniejsza.

Jakim smakiem charakteryzuje się napar z czystka?

Jak smakuje czystek? Jak zrobić napar z czystka? Do przygotowania naparu wykorzystuje się liście czystka. Natomiast sam smak zależny jest m.in. od długości parzenia naparu i może być delikatnie lub intensywnie gorzkawy. Istotne dla smaku jest także to czy w opakowaniu z czystkiem znajdują się same liście czy też łodyżki i gałązki. Jeśli napar będzie przygotowywany z mieszanki liści i łodyżek smak także będzie bardziej gorzki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby nieco osłodzić napój. Wybierajmy wówczas zdrowe słodziki, takie jak stewię czy ksylitol.

Jakimi właściwościami charakteryzuje się napar z czystka? Czy warto go pić?

Napar z czystka powinien być spożywany regularnie abyśmy mogli odczuć jego dobroczynne działanie. Oznacza to, że powinniśmy przygotować sobie taki napój przynajmniej raz dziennie. Wówczas możemy być pewni, że czystek zacznie działać pozytywnie na nasz organizm.

Warto poznać jeszcze kilka ciekawych porad na temat tego naparu. Zwróćmy uwagę na susz. Jeśli nie znajdują się w niej łodygi to oznacza, że napar będzie miał delikatniejszy smak, a jego pochodzenie najprawdopodobniej będzie tureckie. Natomiast jeśli w suszu, poza liśćmi, będą łodygi i gałązki smak będzie bardziej intensywny. Warto też zwrócić uwagę czy produkt posiada certyfikat BIO, który jest gwarancją jakości i pochodzenia.

O wartości czystka świadczy przede wszystkim wysoka zawartość polifenoli. Są to silne, naturalne antyoksydanty, które wykazują zdolności zwalczające wolne rodniki. Polifenole ponadto wykazują się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, a także wzmacniają odporność organizmu. Jeśli chodzi o wolne rodniki to ich zbyt duża ilość w organizmie determinuje pojawienie się różnych chorób – np. miażdżycy, chorób nowotworowych, cukrzycy. Wniosek z tego płynie taki, że polifenole, które znajdują się w czystku są cennymi składnikami mogącymi obniżać ryzyko pojawienia się takich chorób.

Napar z czystka

Napar z czystka będzie więc świetnym uzupełnieniem zbilansowanej i zdrowej diety. Nie jest lekiem, ale będzie wsparciem w walce z wymienionymi już schorzeniami. Badania potwierdzają, że czystek wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybicze. Zatem napar z czystka będzie wsparciem dla organizmu w walce z różnymi infekcjami, dzięki temu że zwalcza bakterie i niektóre grzyby.