Czy cukier ma wpływ na zdrowie człowieka? Tak i to niebagatelne. Zanim postanowisz na dobre wyeliminować cukier z diety, poznaj kilka znaczących faktów na jego temat. Zobacz czy cukier krzepi i czy cukier tuczy.
Czy można unikać cukru?
Nie, to niemożliwe. Nie tylko dlatego, że skomponowanie menu byłoby bardzo problematyczne, ale też ze względu na to, że cukier (cukry proste i złożone) zawarty jest w praktycznie każdym daniu wysoko przetworzonym oraz w wielu produktach nieprzetworzonych – owocach, sokach, warzywach. Mało tego, cukry (czyli węglowodany) powinny pokryć połowę dziennego zapotrzebowania na energię. Ich unikanie, chociaż teoretycznie możliwe, byłoby wręcz szkodliwe dla zdrowia. Cukier jest potrzebny, oczywiście spożywany rozsądnie i z umiarem.
Czy cukier krzepi?
Zdecydowanie tak. To przedwojenne hasło reklamowe jest jak najbardziej aktualne. Kiedy nie mamy siły, brakuje nam energii do pracy, nie tylko fizycznej, ale też umysłowej (więcej informacji o wpływie cukru na zdrowie psychiczne można znaleźć w artykule: link tutaj ), powinniśmy sięgnąć po cukier. Oczywiście nie w postaci kostki lub łyżeczki, bo cukier w tej postaci trudno uznać za atrakcyjny czy choćby smaczny. Ale już słodzony napój, kawałek ciasta czy choćby baton mogą w znaczącym stopniu poprawić wydajność.
Czy cukier tuczy?
Stosowany w rozsądnej dawce nie. Problematyczne natomiast może być spożycie jednorazowo zbyt dużej dawki cukrów prostych. Spowoduje to wzrost poziomu cukru w organizmie i natychmiastowy wyrzut insuliny, która zamieni ów cukier na glikogen i odłoży go w mięśniach oraz wątrobie. Nadmiar glikogenu przeistoczy się w tłuszcz i tu faktycznie można wysnuć wniosek, iż cukier powoduje nadwagę. Jednakże – warto o tym pamiętać – nie utyjemy, jeśli nie będziemy, mówiąc kolokwialnie, opychać się słodyczami. Posłodzenie kawy lub herbaty na pewno nikomu nie doda centymetrów w biodrach. Ale jeśli do tej kawy zjemy pół tortu, sytuacja będzie zgoła inna.
Czy cukier poprawia humor?
Ależ oczywiście! Wie o tym każda kobieta, która w chwilach złości podświadomie sięga po czekoladę „na poprawę humoru”. Spożywanie cukru powoduje wydzielanie dopaminy, zwanej hormonem szczęścia, a więc jest jak najbardziej uzasadnione w przypadkach obniżonego nastroju. Trzeba jednak pamiętać, że cukier ma być w tym przypadku „kołem ratunkowym”, nie pełnoprawnym daniem. Tort czekoladowy zamiast obiadu nie będzie dobrym wyborem.
Zobacz: Dieta i Przepisy