Witamina C – Właściwości, źródła, objawy i skutki niedoboru

Skutki niedoboru witaminy CSkutki niedoboru witaminy C

Witaminy stanowią istotną rolę w organizmie człowieka, a ich odpowiednia ilość jest gwarantem dobrego samopoczucia, unikania chorób i infekcji i przemęczenia. Witaminy powinny być uwzględnione w naszej codziennej diecie, a ich ilość i forma przyjmowania jest kwestią indywidualną. Jedną z najczęściej przyjmowanych i suplementowanych witamin jest witamina C, nazywana inaczej kwasem askorbinowym.

Ogromną skarbnicą witaminy C są owoce cytrusowe, suplementy diety, czy czysty kwas askorbinowy. Najprostszą formą niedopuszczenia do braku witaminy C w naszym organizmie jest regularne spożywanie owoców i warzyw i wyłączanie z naszej diety alkoholu, który wypłukuje z organizmu większość witamin i minerałów. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom witaminy C, jej zastosowaniu, oraz powiemy, jakie mogą być skutki niedoboru witaminy C w naszym organizmie.

Właściwości witaminy C

Witamina C jest znana z wielu właściwości, a jest szczególnie ważna jeśli chodzi o wspomaganie naszej odporności, co jest szczególnie ważne w okresach przejściowych pomiędzy poszczególnymi porami roku, kiedy to nasz organizm narażony jest na powstawanie licznych infekcji i zachorowań. Ponadto regularna suplementacja tejże witaminy, chociażby w formie szklanki wody z świeżo wyciskanym sokiem z cytryn sprawia, że jesteśmy pełni sił i witalności – witamina ta w znacznej mierze wpływa na poprawę naszego samopoczucia i eliminacje zmęczenia. Cudowne właściwości witaminy C mają również ogromny wpływ na stan i koloryt naszej skóry – osoby, które regularnie suplementują tą witaminę mogą cieszyć się piękna, promienną skórą nie tylko latem. Jest to szczególnie ważne zimą, kiedy nasza skóra zmaga się z nieestetycznymi przebarwieniami i wysoką suchością, szczególnie jeśli chodzi o skórę twarzy i dłoni. Bezpośrednią formą dbania o skórę z pomocą witaminy C będzie stosowanie kosmetyków zawierających tą witaminę, czy specjalnych ampułek nawilżających, zawierających wysoko stężony kwas askorbinowy.

Objawy niedoboru witaminy C

Istnieje wiele objawów niedoboru tej cennej dla naszego organizmu witaminy. Najbardziej istotnym z nich jest poczucie ogólnego i ciągłego zmęczenia, niezależnie od ilości godzin snu, czy wykonywanych zajęć. Zmęczeniu temu nierzadko towarzyszą bóle głowy oraz charakterystyczne uczucie bólu mięśni i stawów. Objawy niedoboru witaminy C bywają najczęściej mylone z przeziębieniem, czy grypą, mimo, że nie mają z tym wiele wspólnego. Kolejnym z charakterystyczniejszych objawów jest brak apetytu i ogólne złe samopoczucie, słabość w kończynach dolnych, bóle brzucha. Na niedobór witaminy C może również wskazywać problem z krzepliwością krwi i gojeniem się ran – najczęściej osoby borykające się z problemem niedoboru lub wypłukiwania witaminy C z organizmu przez długi czas zmagają się z zagojeniem ran, czy nawet zwykłych draśnięć, a często występuję również problem krwawiących i puchnących dziąseł. Ponadto może wystąpić skłonność do pojawiania się siniaków.

Istnieje pewna grupa ryzyka, szczególnie narażona na niedobory witaminy C, a są to szczególnie osoby zmagające się z cukrzycą, otyłością i nadciśnieniem tętniczym. Osoby cierpiące na którekolwiek z wymienionych schorzeń powinny zwracać szczególną uwagę na suplementację witaminy C, oraz wprowadzać ją do codziennego jadłospisu.

Skutki niedoboru witaminy C

Nawet najmniejszy niedobór witaminy C może doprowadzić do poważnych zaburzeń w wielu układach. Najpoważniejszym schorzeniem spowodowanym niedoborem tej witaminy jest szkorbut, który jest poważnym zaburzeniem, które objawia się zaburzeniami związanymi z krzepliwością i gojeniem się ran, przebarwieniami na skórze, oraz silnymi krwawieniami z zębów i dziąseł. Choroba ta związana ze zbyt niskim stężeniem witaminy C w organizmie jest bardzo uciążliwa, a nieleczona doprowadzić może do poważnych schorzeń w układzie kostno – stawowym, depresji, a nawet silnych zaburzeń na tle psychicznym. Kolejnym ze skutków niedoboru witaminy C jest znaczne obniżenie odporności, a co za tym idzie łatwiej nam o różnego rodzaju przeziębienia i infekcje. Jest to szczególnie uciążliwe w okresach przejściowych między poszczególnymi porami roku, kiedy to nasz organizm narażony jest szczególnie na infekcje i przeziębienia.

Brak odpowiedniej ilości witaminy C w naszym organizmie może prowadzić również do osłabienia struktur naczyń włosowatych, co w skutkach doprowadzić może nawet do tak zwanych mikrowylewów, które są niebezpieczne dla naszego organizmu. Niedobór witaminy C wiąże się również z silną i postępującą apatią, problemami z wypróżnianiem, czy silnymi, nieustającymi bólami w okolicach podbrzusza.

5 najlepszych źródeł witaminy C:

  1. wątróbka wołowa – 70mg/200g
  2. czarna porzeczka – 405 mg/200g
  3. dzika róża – 950mg/200g
  4. ostrygi – 60mg/200g
  5. śliwka kakadu – 4500mg/150g