Senior z cukrzycą i świąteczne przysmaki – Dieta cukrzyka

Dieta cukrzyka na ŚwiętaDieta cukrzyka na Święta

W święta Bożego Narodzenia każdy z nas ma ochotę sobie pofolgować. Jednak gdy w grę wchodzi cukrzyca, ryzykujemy już nie tylko kilka dodatkowych fałdek na brzuchu. Czy oznacza to czas wyrzeczeń i nerwowe przełykanie śliny? Niekoniecznie, to nie czas wyrzeczeń. Ważny jest jednak umiar i zdrowy rozsądek.

Dieta cukrzyka na Święta

Podejście „ee tam, w święta najwyżej wezmę więcej insuliny” to nie rzadkość. Warto jednak wiedzieć, że dietetycy i lekarze nie pochwalają takiego stanowiska. Ponadto, święta naprawdę nie muszą oznaczać rezygnacji z wszystkich pysznych dań. Co dokładnie możemy jeść, by nie ryzykować własnym zdrowiem?

  • Barszcz – tak, ale bez pasztecików

Barszcz sam w sobie nie stanowi dla cukrzyka większego zagrożenia. Problemem są już jednak zawierające dużo węglowodanów paszteciki. Przy przyzwoleniu na pewną ich ilość podczas kolacji wigilijnej lepszym rozwiązaniem jest jednak wykorzystanie „limitu” na coś treściwszego – jak np. pierogi.

  • Ryby

Karp będzie o wiele mniej „groźny”, gdy go nie usmażymy, lecz upieczemy w folii. Takie rozwiązanie polecane jest zresztą nie tylko cukrzykom, ale w ogóle każdemu – nie tylko ze względu na pyszny smak, ale i bogactwo wartości odżywczych.

Nie musimy obawiać się ryby po grecku czy – w szczególności, w galarecie (o ile oczywiście nie planujemy zjeść całego półmiska tych przysmaków). Jeśli natomiast chodzi o same śledzie, to cukrzyk powinien postawić raczej na te w occie, ewentualnie w śmietanie. Najmniej zdrową opcją są te w oleju.

  • Dania mączne

Na pewno wiemy o nich dwie rzeczy – po pierwsze, jest ich w Wigilię naprawdę sporo i po drugie – podnoszą poziom cukru. Rozwiązaniem są półśrodki. Stosuj mąkę orkiszową i stawiaj na dużą ilość farszu, a nie ciasta. Swoją drogą, takie rozwiązanie jest po prostu pyszniejsze.

  • Desery

Dla cukrzyków – wielbicieli słodyczy święta to trudny czas. Mimo starań łatwo wpaść w pułapkę: „a tylko kawałeczek”, która skutkuje podwyższeniem poziomu cukru. Niemniej, wzrost będzie mniejszy, jeżeli będziemy piec na cukrze brzozowym oraz mące orkiszowej – warto o tym pamiętać, gdy mamy w domu seniora z cukrzycą. Zamiast ciężkich, bardzo słodkich ciast wybierajmy lekkie odpowiedniki, rezygnujmy z kruchych spodów czy lodów w roli dodatku. Przy małych ograniczeniach ze strony seniora i kulinarnemu wsparciu rodziny czas świąt powinien być szczęśliwy i smaczny… dla wszystkich.