Produkty wzdymające – co to takiego?

Produkty wzdymające to nie tylko groch z kapustąProdukty wzdymając eto nie tylko groch z kapustą

Gdy słyszymy o diecie lekkostrawnej często pojawia się zalecenie, by unikać potraw wzdymających. Wiele z nas utożsamia te potrawy jedynie z kapustą i grochem. Zobaczmy jednak, czy to jedyne potrawy wzdymające i czemu zostały zaliczone do tej grupy.

Błonnik – dobroczynny czy nie?

Jednym z ważniejszych składników wspomagających proces trawienia jest błonnik. To on jest odpowiedzialny za pasaż jelitowy i to jego brak objawia się zaparciami i problemami z trawieniem. Okazuje się jednak, że błonnik może być również przyczyną wzdęć, bulgotania czy wiatrów. Błonnik pochodzący z warzyw jest bowiem często związany ze skrobią, do której trawienia konieczne są bakterie jelitowe. To właśnie ich wzmożona aktywność objawia się bulgotaniem, wzdęciami czy wiatrami.

Błonnik zawarty jest jednak nie tylko w warzywach, ale również w produktach zbożowych. Zawierają one dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Ten pierwszy szybko przemieszcza się przez jelita, a ten szybki pasaż może objawiać się pojawieniem się gazów i wzdęć.

Cukier przyczyną wzdęć i gazów

Dużo się mówi o tym, że cukier spożywany w nadmiarze wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja rozwojowi wielu chorób w tym choroby cywilizacyjnej – nadwagi. Niewiele się jednak mówi o tym, że nadmierne spożycie produktów bogatych w cukier może być również przyczyną powstania wzdęć i gazów.

Objawy takie występują jednak nie tylko po spożyciu słodyczy, ale również warzyw zawierających rafinozę. To jeden z cukrów występujących m.in. w brukselce, brokułach, kalafiorach i fasoli. To właśnie przez jego obecność warzywa te są na liście warzyw wzdymających.

Podobne działanie ma zawarty w owocach sorbitol. Zawierają go np. jabłka, gruszki i śliwki i dlatego spożycie tych owoców może wiązać się z powstaniem wzdęć. Zwykle jednak dolegliwości te występują dopiero po spożyciu większej ilości ww. owoców, więc jedno jabłko dziennie z pewnością nie zaszkodzi.

Dwutlenek węgla – powoduje wzdęcia

Jednym z winowajców wzdęć może być również dwutlenek węgla obecny w napojach gazowanych. Z tego właśnie powodu kobiety karmiące, które powinny unikać potraw wzdymających, nie powinny sięgać nie tylko po napoje gazowane, które nie należą do najzdrowszych, ale również powinny unikać wody mineralnej gazowanej.

Przy spożyciu dużej ilości produktów gazowanych, dwutlenek węgla kumuluje się w organizmie, co w efekcie może prowadzić do wzdęć, bulgotania i innych nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Artykuł napisany przy współpracy specjalistów z AMOL http://www.amol.pl.

Popularne artykuły dla seniora