Istnieje wiele chorób, których przebieg może złagodzić właściwie dobrana dieta i do tego grona bez wątpienia należy osteoporoza. W Polsce z powodu osłabienia i kruchości kości cierpi ok. 30% osób po 50-tym roku życia. O tych sporych liczbach przypomina nam Światowy Dzień Osteoporozy, obchodzony 20 października. Z tej okazji wyjaśniamy, co jeść, gdy problem dotyka nas samych.
Dieta osoby chorej na osteoporozę
Dieta osoby chorej na osteoporozę powinna być bogata przede wszystkim w wapń –optymalna ilość tego pierwiastka to 1000 mg dziennie. Obrazując – tyle zawiera np. 200 g twarogu plus trzy szklanki mleka. Bardzo ważna jest także witamina D3 oraz całokształt diety. Tylko wyważone proporcje różnych składników zapewnią wsparcie dla osłabionych kości. Pamiętaj zatem, aby w twoim jadłospisie znalazły się:
- tłuste ryby
Zawierają mnóstwo witaminy D3.
- właściwe oleje
„Właściwe” czyli takie, które zawierają kwasy omega-3. Aby dostarczyć je organizmowi, używaj olejów: lnianego, z pestek dyni oraz słonecznikowego. Jedz także dużo orzechów, polecane są odmiany brazylijskie i włoskie.
- owoce bogate w witaminę C
Witamina ta sprawia, że wapń jest łatwiej przyswajalny przez organizm. Odpowiednie będą: kiwi, maliny, truskawki, brzoskwinie, jabłka oraz oczywiście cytrusy.
- białko wysokiej jakości
To jajka, mięso z kurczaka, serek wiejski czy jogurt naturalny. Włącz je na stałe do swojej diety.
- rośliny strączkowe oraz zboża
Są istotne, ponieważ zawierają witaminę K oraz izoflawony. Nie skupiaj się jednak tylko na kupowaniu pełnoziarnistego pieczywa! Dodawaj do posiłków oddzielnie zakupioną soję, ciecierzycę i soczewicę.
- suszone owoce
Idealnie nadają się na poobiednią przekąskę, a jednocześnie spowalniają postęp osteoporozy.
Twoje kości są osłabione? Tego unikaj!
Zdrowa dieta to nie tylko spożywanie określonych produktów – to także powstrzymywanie się od jedzenia tych nieodpowiednich. Jeśli nie jesteś pewien/pewna, co na pewno nie będzie służyło twoim kościom, posłuż się naszą ściągawką.
Co nie powinno znaleźć się w twojej diecie osteoporozowej:
- alkohol, mocna kawa, mocna czarna herbata – obniżają wchłanianie wapnia
- fast food, czyli wszelkie hamburgery, frytki, kebaby oraz pizza
- chleb razowy w dużych ilościach
- jarzyny zawierające duże ilości szczawianów – podobnie jak chleb razowy, utrudniają wiązanie wapnia
- mięso i wędliny w bardzo dużych ilościach
- sól za duża ilość – wystarczy jedna łyżeczka (nie łyżka!) dziennie
- cukier za duża ilość – trzeba uważać praktycznie w każdej diecie