Osteoporoza: Zdrowa dieta w osteoporozie. Co można jeść a co nie?

Osteoporoza: Zdrowa dieta w osteoporozie. Co można jeść a co nie?Osteoporoza: Zdrowa dieta w osteoporozie. Co można jeść a co nie?

Istnieje wiele chorób, których przebieg może złagodzić właściwie dobrana dieta i do tego grona bez wątpienia należy osteoporoza. W Polsce z powodu osłabienia i kruchości kości cierpi ok. 30% osób po 50-tym roku życia. O tych sporych liczbach przypomina nam Światowy Dzień Osteoporozy, obchodzony 20 października. Z tej okazji wyjaśniamy, co jeść, gdy problem dotyka nas samych.

Dieta osoby chorej na osteoporozę

Dieta osoby chorej na osteoporozę powinna być bogata przede wszystkim w wapń –optymalna ilość tego pierwiastka to 1000 mg dziennie. Obrazując – tyle zawiera np. 200 g twarogu plus trzy szklanki mleka. Bardzo ważna jest także witamina D3 oraz całokształt diety. Tylko wyważone proporcje różnych składników zapewnią wsparcie dla osłabionych kości. Pamiętaj zatem, aby w twoim jadłospisie znalazły się:

  • tłuste ryby

Zawierają mnóstwo witaminy D3.

  • właściwe oleje

„Właściwe” czyli takie, które zawierają kwasy omega-3. Aby dostarczyć je organizmowi, używaj olejów: lnianego, z pestek dyni oraz słonecznikowego. Jedz także dużo orzechów, polecane są odmiany brazylijskie i włoskie.

  • owoce bogate w witaminę C

Witamina ta sprawia, że wapń jest łatwiej przyswajalny przez organizm. Odpowiednie będą: kiwi, maliny, truskawki, brzoskwinie, jabłka oraz oczywiście cytrusy.

  • białko wysokiej jakości

To jajka, mięso z kurczaka, serek wiejski czy jogurt naturalny. Włącz je na stałe do swojej diety.

  • rośliny strączkowe oraz zboża

Są istotne, ponieważ zawierają witaminę K oraz izoflawony. Nie skupiaj się jednak tylko na kupowaniu pełnoziarnistego pieczywa! Dodawaj do posiłków oddzielnie zakupioną soję, ciecierzycę i soczewicę.

  • suszone owoce

Idealnie nadają się na poobiednią przekąskę, a jednocześnie spowalniają postęp osteoporozy.

Twoje kości są osłabione? Tego unikaj!

Zdrowa dieta to nie tylko spożywanie określonych produktów – to także powstrzymywanie się od jedzenia tych nieodpowiednich. Jeśli nie jesteś pewien/pewna, co na pewno nie będzie służyło twoim kościom, posłuż się naszą ściągawką.

Co nie powinno znaleźć się w twojej diecie osteoporozowej:

  • alkohol, mocna kawa, mocna czarna herbata – obniżają wchłanianie wapnia
  • fast food, czyli wszelkie hamburgery, frytki, kebaby oraz pizza
  • chleb razowy w dużych ilościach
  • jarzyny zawierające duże ilości szczawianów – podobnie jak chleb razowy, utrudniają wiązanie wapnia
  • mięso i wędliny w bardzo dużych ilościach
  • sól za duża ilość – wystarczy jedna łyżeczka (nie łyżka!) dziennie
  • cukier za duża ilość – trzeba uważać praktycznie w każdej  diecie

Najczęstsze choroby związane z wiekiem. Część 1. SPRAWDŹ